Pierwszy raz przy japońskim stole – co warto wiedzieć?

Poszukiwanie nowych smaków i odkrywanie dań światowej kuchni to jedno z ulubionych zajęć mieszkańców Starego Kontynentu. Nic dziwnego, że sushi zadomowiło się już na europejskich stołach i na stałe wpisało w menu wielbicieli azjatyckich przysmaków. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tego charakterystycznego specjału, zapoznaj się koniecznie z naszymi wskazówkami, które pomogą wybrać sushi na pierwszą degustację.

Sushi Friends Kraków - pyszne sushi w promocyjnej cenie

Kuchnia azjatycka w Europie

Sushi nigdy się nie nudzi. Wiedzą o tym wszyscy, którzy mieli okazję spróbować choć raz tej azjatyckiej potrawy. Co więcej, serca i podniebienia Europejczyków zdobywają powoli również i inne dania, pochodzące z tego regionu. Smażony makaron, wzbogacony różnorodnymi dodatkami i rybne zupy to również kuchnia azjatycka. Jej kwintesencję stanowią przyprawy, podkreślające wyrazistość potraw. Rozgrzewający imbir, pachnące orientalne zioła czy też sos sojowy – takiego połączenia nie można nie pokochać.

Jakie sushi wybrać na początek?

Na pierwszą degustację sushi, warto wybrać maki. To nic innego, jak plasterek surowej ryby oraz trochę ryżu. A wszystko to zawinięte w algi morskie nori. W podstawowym wariancie plasterek ma ok. 3 cm grubości. Jego wnętrze skrywa owoce morza oraz warzywa, takie jak np. awokado, karczoch czy ogórek. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie zjedzenia surowej ryby, odpowiednia będzie wersja grillowana. Warte spróbowania jest również nigiri. To z kolei niewielkich rozmiarów kulka, w skład której wchodzi ryba, owoce morza lub tamagoyaki. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się japoński omlet. Warto wiedzieć jednak, że w przypadku wyboru nigiri, należy przygotować się na sporą porcję ostrego chrzanu wasabi. Do tego rodzaju sushi można wybrać również dodatki, którymi są np. tuńczyk, krewetki czy węgorze rzeczne. Wielbiciele kulinarnych niespodzianek powinni spróbować również ika, co oznacza kałamarnicę. W tym przypadku można spodziewać się kremowej konsystencji, wzbogaconej nutką słodyczy. Pyszne i z najlepszych składników sushi przedstawione jest w menu na stronie www.sushifriends.com.pl, czyli sushi baru z Krakowa, które w swojej ofercie posiada zestawy sushi 70, 100, 200 a nawet 300 sztukowe w promocyjnych cenach. Co więcej, oferta obejmuje również inne elementy menu restauracji – spróbować można również zup, przystawek, bowli, oraz zestawów lunchowych.

Etykieta nad japońskim talerzem

Aby móc w pełni delektować się smakiem azjatyckiej kuchni, warto najpierw poznać kilka tajemnic tamtejszego savoir-vivre’u. Sushi można jeść rękami, a więc mogą odetchnąć z ulgą ci, którzy obawiają się słynnych chińskich pałeczek. Chociaż w każdej chwili można poprosić o taki zestaw, przeznaczony dla początkujących użytkowników. Praktyka czyni mistrza, a sprawnego posługiwania się pałeczkami można się szybko nauczyć. Warto trzymać je mniej więcej w jednej trzeciej długości. Ułatwi to znacząco spożywanie posiłków, a pałeczki nie będą wypadać z rąk.

Kosztując sushi pamiętaj, aby nie zmieszać sosu sojowego z ostrym chrzanem wasabi. Powstała w ten sposób mieszanka raczej nie nadaje się do spożycia. Unikaj również krojenia potrawy, nabijania jej na pałeczkę czy też obgryzania wyłącznie jednej części. Sushi zjada się bowiem w całości, gasząc przy tym pragnienie wodą aloesową.

Przy japońskim stole - Sushi Friends Kraków

Zdrowie na talerzu

Kuchnia azjatycka to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Szczególną uwagę przykłada się tutaj do zdrowych składników i usunięcia szkodliwych substancji, jak np. tłuszcz czy cholesterol. Dlatego też sushi może delektować się w zasadzie każdy. Kobiety w ciąży powinny jednak wyeliminować owoce morza i ryby lub też poddać je obróbce termicznej. W ich przypadku bowiem jedzenie surowych potraw tego typu nie jest wskazane.

Sushi na wynos

Sushi coraz częściej gości na stołach podczas różnego rodzaju spotkań. Również restauracje, serwujące azjatyckie potrawy, cieszą się niesłabnącą popularnością. Ze względu na duże zainteresowanie oraz ograniczoną liczbę miejsc, wiele lokali wprowadza usługę sushi na wynos (w tym również wspomniane Sushi Friends w Krakowie), które można zamówić również przez różnego rodzaju portale internetowe. Pozwala to cieszyć się smakiem ulubionego dania bez wychodzenia z domu. Oczywiście można również podjąć się nauki wykonania tej pysznej potrawy. Niemniej jednak jest to zadanie czasochłonne. Ci, których mocną stroną nie jest precyzja i cierpliwość, mogą skorzystać z oferty supermarketów, choć w tym przypadku należy zwrócić uwagę na liczbę konserwantów, zawartych w jednym opakowaniu produktu. Jeżeli jesteście z Krakowa, odwiedźcie stronę https://www.sushifriends.com.pl/strefy-dostawy i sprawdźcie, gdzie dowozi wspomniany bar Sushi Friends! Istnieje również możliwość dostawy poza wskazaną strefę – w takim przypadku lokal prosi o kontakt telefoniczny, w celu uzgodnienia szczegółów zamówienia.

2 komentarze do “Pierwszy raz przy japońskim stole – co warto wiedzieć?”

  1. Super artykuł, bardzo przydatne informacje, ktore zostana ze mna na dlugo. W weekend wychodzimy ze znajomymi pierwszy raz na sushi i czulam sie zielona w tym jak powinnam jesc sushi w restauracji oraz co i gdzie zamowic, az do teraz!

  2. Trafiłam na artykuł podczas poszukiwań fajnych, ciekawych miejsc oferujących sushi. Złożyło się tak, że akurat mieszkam w Krakowie, wiec sprawdzilam ofertę na stronie i bylam w szoku, jak duzo roznych opcji sushi jest w ofercie. Jak zobaczylam ze skladnikiem jednej z rolek jest moj ulubiony batat, nawet nie zastanawialam sie dluzej. Od teraz bede zamawiac tylko tam, bo takich smakow nie znajdzie sie nigdzie indziej w Krakowie.

Dodaj komentarz