Najlepsze zupy kuchni gruzińskiej — jakich warto spróbować chociaż raz w życiu?

Kuchnia gruzińska słynie z różnorodności potraw i bogactwa smaków. Charakterystyczne dla niej są dania mączne, mięsne i przystawki na bazie warzyw. Na szczególną uwagę zasługują wyraziste w smaku i sycące zupy. Przygotowuje się je z użyciem świeżych, lokalnych składników i aromatycznych przypraw. Wobec jakich zup nie można przejść obojętnie? Poznaj najlepsze zupy kuchni gruzińskiej — musisz ich spróbować chociaż raz w życiu!

Tradycyjne zupy kuchni gruzińskiej — jakie są najlepsze?

Tradycyjne i najbardziej znane zupy kuchni gruzińskiej nie przypominają polskich. Wyróżniają się gęstą konsystencją i intensywnym smakiem, który zawdzięczają dodatkowi świeżych ziół i ostrych przypraw. Wiele popularnych zup kuchni gruzińskiej przygotowuje się na bazie mięsa lub roślin strączkowych, a serwuje z dodatkiem tradycyjnego pieczywa. Oto najlepsze z nich:

Kharcho, gruz. ხარჩო, wym. harczo
Tradycyjna zupa mięsna przygotowywana z wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny to duma kuchni gruzińskiej. Rozgrzewa i syci również za sprawą dodatkowych składników takich jak ryż, posiekane orzechy włoskie, czosnek i mieszanka przypraw z kolendrą, bazylią i ostrą papryką. Na stronie https://samarqand.pl/charczo-zupy/ przeczytasz, jak smakuje kharcho, oraz gdzie można zjeść tę zupę w Polsce.

Chikhirtma, gruz. ჩიხირთმა, wym. czihirtma
Chociaż uchodzi za jedną z lżejszych gruzińskich zup, nadal pozostaje sycąca. To bulion z kurczaka, przypominający polski rosół, ale wzbogacony roztrzepanymi żółtkami jaj zagęszczonymi mąką i masłem. Zupa chikhirtma swój pikantny smak zawdzięcza przyprawom. Zawiera cebulę, czosnek, sok z cytryny, kolendrę i pietruszkę.

Scheh amandi, gruz. შეჭამანდი, wym. szeczamandi
To gruzińskie zupy wegetariańskie gotowane bez kasz i kawałków warzyw, z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Przygotowuje się je na bazie mlecznej, grzybowej, orzechowo-zieleninowej lub kwaśno-owocowej, a zagęszcza mąką lub jajkami. Szeczamandi zielone z porem i orzechami włoskimi wyróżnia się intensywnie ziołowym aromatem dzięki dodatkowi mięty, kopru i kolendry.

Matsvnis Supi, gruz. მაწვნის სუპი, wym. macvnis supi
To orzeźwiający chłodnik o kremowej konsystencji i kwaskowatym smaku. Bazę tej zupy stanowi rozcieńczony wodą sfermentowany mleczny napój matsoni podobny do jogurtu naturalnego. Swój charakterystyczny smak zupa zawdzięcza dodatkowi dużej ilości kolendry, mięty i ostrej zielonej papryki.

Doshorva, gruz. დოშორვა, wym. doszorwa
To tradycyjna gruzińska zupa przypominająca chłodnik serwowany na gorąco, spożywana chętnie na śniadania i kolacje. Zupę przygotowuje się na bazie napoju matsoni, a zagęszcza wodą z mąką kukurydzianą i masłem. Za pikantny smak doszorwy odpowiadają posiekane papryczki, czosnek i pieprz.

Khashi, gruz. ხაში, wym. haszi
To popularna na Kaukazie i Bliskim Wschodzie zupa na kaca. Wyróżnia się specyficznym zapachem. Zupę khashi przygotowuje się z resztek – baranich lub wołowych flaków, jelit, kopyt i tłuszczu z okolic nerek. W trakcie gotowania dodaje się mleko, sól, pieprz i czosnek.

TOP 5 zup kuchni gruzińskiej

Najlepsze zupy kuchni gruzińskiej — gdzie można ich skosztować w Polsce?

Intensywne w smaku i przygotowane według tradycyjnych receptur zupy kuchni gruzińskiej gwarantują niezapomniane doświadczenie kulinarne. Wcale nie musisz jechać do Gruzji, aby ich skosztować! W Polsce powstaje coraz więcej restauracji gruzińskich serwujących autentyczne potrawy i pielęgnujących gruzińską tradycję gościnności. Zajrzyj na stronę Samarqand – restauracja gruzińska Wrocław i poznaj ofertę restauracji, w której zamówisz nie tylko najlepsze zupy kuchni gruzińskiej, ale także:

  • prawdziwe chinkali gruzińskie – ręcznie lepione pierogi wypełnione mięsem i zupą,
  • gruzińskie chaczapuri – zapiekany placek chlebowy z serem,
  • badridżani – roladki z bakłażana z pastą orzechową.

Gruzińskie potrawy o konsystencji zupy — jakie są najlepsze?

W kuchni gruzińskiej oprócz tradycyjnych zup istnieje wiele potraw o konsystencji zupy. To gęste i sycące dania o bogatym smaku. Gruzińskie „niby-zupy” stanowią kompletny posiłek, który można jeść łyżką lub maczając w nim pieczywo. Oto najlepsze potrawy kuchni gruzińskiej przypominające zupy:

Chinkali, gruz. ხინკალი, wym. czinkali
To pierogi z mięsnym wywarem — jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Przygotowuje się je z ciasta takiego samego jak polskie pierogi. Chinkali odznaczają się unikalnym kształtem – wyglądają jak plisowane sakiewki. Ich wnętrze wypełnia mielone mięso z przyprawami i aromatycznym bulionem. Jak jeść chinkali? Najpierw nagryza się sakiewkę i wypija zupę, a potem zjada pieroga.

Chakapuli, gruz. ჩაქაფული, wym. czakapuli
Należy do najpopularniejszych gruziński dań. To gulasz o konsystencji zupy gotowany z cielęciny lub jagnięciny, rzadziej z kurczaka, wołowiny lub grzybów. Egzotyczny smak danie zawdzięcza dodatkowi kwaśnego sosu z niedojrzałych śliwek tkemali, świeżych ziół — estragonu, kolendry i przypraw. W Gruzji czakapuli to jedno z najważniejszych dań wielkanocnych spożywane z tradycyjnym gruzińskim pieczywem.

Lobio
To kolejne lubiane gruzińskie danie przypominające zupę. Tym razem z czerwonej fasoli gotowanej na wolnym ogniu, a następnie zgniecionej w prasce do ziemniaków na jednolitą masę. Do przygotowanej w ten sposób fasoli dodaje się podsmażoną cebulę z koncentratem pomidorowym, świeżą kolendrą, papryką chili i innymi przyprawami. Lobio podaje się z mczadi — grillowanymi kukurydzianymi plackami.

Dodaj komentarz