Wszechstronna pigwa

Osoby szukające nietypowych rozwiązań w kuchni zdecydowanie powinny przekonać się do pigwy, która już niebawem pojawi się na krzewach. Krzaczki te spotkać można zwłaszcza w ogródkach babć, gdyż kiedyś owoc ten cieszył się większymi łaskami.

pigwa

Źródło witaminy C

Obecnie jest nieco zapomniany, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć znów go wykorzystywać. Przepis na przetwory z pigwy na pewno znają starsze przedstawicielki rodziny, ponieważ w czasach, gdy owoców cytrusowych nie było pod dostatkiem, to właśnie pigwa zaspokajała apetyt na coś pysznego i owocowego, a przy tym była bogatym źródłem witaminy C, potrzebnej zwłaszcza jesienią, czyli wtedy, gdy owoce te dojrzewają.

Niezwykłe wykorzystanie pigwy

Najpopularniejsza jest bez wątpienia pigwa w syropie, ale nie trzeba poprzestawać tylko na takim wykorzystaniu tego owocu. Można pokusić się o upieczenie ciasta, które, wzbogacone odpowiednimi dodatkami, na przykład cynamonem czy imbirem, smakuje niepowtarzalnie i na pewno będzie stanowić świetne urozmaicenie w każdym domu. Ponadto z pigwy można przygotować przepyszny dżem. Jest przyjemnie kwaskowaty i orzeźwiający, stanowi więc znakomitą alternatywę dla przetworów bardzo słodkich, na przykład dżemu z truskawek czy malin. Świetnie smakuje z tostami czy świeżymi rogalikami.

Dodaj komentarz